حرکت ایران در مرزهای نوآوری و فناوری
رئیس مرکز مطالعات راهبردی وزارت دفاع اعلام کرد: ایران با وجود محدودیتها تصمیم گرفته است در عرصه جهانی فناوری حضور یابد و با تولید محصولات و زنجیرههای ارزشی در کسبوکارها، بهطور جدی در مرزهای نوآوری و فناوری دنیا حرکت کند.
پنل آیندهپژوهی و چشمانداز فناوری
به گزارش ایسنا، پنل «آیندهپژوهی؛ روندهای راهبردی جهانی و دورنمای فناوری» با حضور دکتر سید مهدی فرحی، معاون امور صنعتی و تحقیقاتی وزارت دفاع، دکتر محمد حسینیمقدم، عضو هیات علمی پژوهشگاه مطالعات فرهنگی، اجتماعی و تمدنی، دکتر محمدرضا کریمیقهرودی، عضو هیات علمی دانشگاه مالک اشتر، دکتر فرهاد نظریزاده، رئیس مرکز آیندهپژوهی، دکتر مجید یامی، پژوهشگر آیندهپژوهی، و دکتر محمدرضا آذرآیین، رئیس مرکز مطالعات راهبردی وزارت دفاع، در دومین روز از چهاردهمین کنفرانس بینالمللی مدیریت و فناوری در پژوهشگاه نیرو برگزار شد.
تحول فناوری و پیامدهای انقلاب چهارم صنعتی
دکتر محمدرضا کریمیقهرودی، عضو هیات علمی دانشگاه مالک اشتر، در این نشست گفت: فناوریهای قرن ۲۱ نقش اساسی در رشد و اجتماعیسازی دارند و ارزشهای جدیدی خلق میکنند. وی افزود: ما در آغاز انقلاب فناورانهای هستیم که تا سال ۲۰۳۰ نتایج آن مشخص خواهد شد.
کریمیقهرودی با اشاره به پیامدهای انقلاب چهارم صنعتی اظهار داشت: در این انقلاب، مرز میان جهان زیستی و دیجیتال دچار تحول خواهد شد و این تغییرات حتی تأثیراتی عمیقتر از اینترنت بر جوامع خواهند داشت. وی خاطرنشان کرد که نظامهای بهداشتی، حملونقل و انرژی که طی ۵۰ سال گذشته موفق بودهاند، در این انقلاب دچار اختلال و فروپاشی خواهند شد.
او تأکید کرد که قرن ۲۱، قرن حکمرانی فناوری است، اما ساختارهای کشور همچنان مربوط به قرن ۱۹ و دانشگاهها برای قرن ۲۰ طراحی شدهاند، و این موضوع ما را در همگامی با فناوریهای قرن ۲۱ با چالش مواجه میکند.
چالشهای ایران در توسعه فناوری
در ادامه این پنل، دکتر محمدرضا آذرآیین، رئیس مرکز مطالعات راهبردی وزارت دفاع، گفت: ایران تصمیم گرفته است با وجود همه محدودیتها، در لیگ جهانی فناوری حضور پیدا کند. به گفته او، با تولید محصولات و زنجیرههای ارزشی در کسبوکارها، کشور توانسته است در مرزهای نوآوری و فناوری جهان حرکت کند.
وی دو رویکرد اصلی در این زمینه را محدودیت واردات و استفاده از تکنولوژی و محصولات داخلی دانست، اما تأکید کرد که وضعیت صنایع کشور در توسعه فناوری یکسان نیست. آذرآیین همچنین بر اهمیت هوش مصنوعی و دیگر فناوریهای بالغ تأکید کرد و افزود: این فناوریها میتوانند در ۲۰ سال آینده اقتصاد قابلتوجهی برای کشور به همراه داشته باشند.
نقش ژنرالهای فناوری در حکمرانی آینده
دکتر محمد حسینیمقدم، عضو هیات علمی پژوهشگاه مطالعات فرهنگی، اجتماعی و تمدنی، با اشاره به تحولات فناوری گفت: دنیای فناوری جهانی پر از مخاطرات است که نظم نوینی در آن شکل گرفته است. وی بیان کرد: در این نظم نوین، بنگاهها و شرکتها نقش کلیدی ایفا میکنند و حکمرانی مبتنی بر داده در حال ظهور است.
او به اهمیت افرادی که از اقتدار لازم برای دستیابی به فناوری برخوردارند، اشاره کرد و آنان را «ژنرالهای فناوری» نامید. حسینیمقدم تأکید کرد که کشور با فقدان چنین افرادی مواجه است و رویکرد موجود نسبت به فناوری بیشتر ویترینی و سطحی است.
همچنین بخوانید : تأکید رئیس جمهور بر تعهد دولت به عملیاتیسازی وعدهها و توسعه انرژیهای تجدیدپذیر
- جمعه, ۲۱ دی ۱۴۰۳، ۰۳:۲۵ ب.ظ